VERS VAN DE PERS

Vul hier uw e-mailadres in en krijg als eerste het laatste nieuws & de lekkerste aanbiedingen en een gratis zero waste smoothie.
Email address
Naam
Secure and Spam free...

test

De BioExpress is ook actief op verschillende social media kanalen. Like ons op Facebook, Tweet met ons op Twitter, bekijk ons op Youtube of volg ons op LinkedIn!

VERS VAN DE PERS

Geslaagde SHARE Meets Circular Food in C-Bèta

Bij binnenkomst zie je meteen de levende, groene plantenwand en stoelen die voor 60% uit gerecyclede PET-flessen bestaan. Dit alles onder een eeuwenoude houten kapconstructie voorzien van moderne, hergebruikte industriële elementen. C-Bèta aan de Rijnlanderweg in Hoofddorp straalt in alles uit wat het is, een creatieve broedplaats voor de circulaire economie. Niet zo gek dat SHARE Meets deze locatie heeft uitgekozen voor de bijeenkomst die geheel in het teken staat van circular food. Deelnemers en sprekers gaan vandaag in op het thema ‘valorisatie van reststromen’. Ofwel het creëren van waarde voor afval in de voedselindustrie. Een verhaal over economie en geld, maar vooral ook over zwammen, karma shoarma, gered fruit en ganzenballen. Want food, dat moet je proeven!

Waardeloos wordt waardevol
Doel van de bijeenkomst is om ideeën uit te wisselen. Initiatieven om partijen in de voedselketen met elkaar te verbinden om samen een duurzaam voedselsysteem te realiseren, waarin niks wordt weggegooid. Door op een andere manier te produceren en consumeren en door kringlopen te sluiten en grondstoffen maximaal te benutten verminderen we de afvalberg. “We noemen dat het valoriseren van reststromen, maar het betekent gewoon dat je waarde creëert voor iets dat we voorheen als waardeloos beschouwden”, aldus gastspreker Guido Braam van C-Creators. En dat is moeilijk genoeg. Afvalverwerking op de ‘traditionele’ manier blijkt nog steeds goedkoper.

Voedselverspilling op de kaart
Vincent van Munster geeft een presentatie over zijn BioExpress: “Het is een mindset. ‘Waste’ bestaat niet, een kromme komkommer en een bloemkool met een vlekje zijn net zo lekker als een perfect exemplaar, alleen kopen mensen het niet.” Ook groente en fruit dat op of net een dag over de THT-datum is wordt door de consument genegeerd. “Supermarkten, maar ook wij consumenten zelf trouwens, gooien jaarlijks tonnen aan prima groente en fruit weg. Daar doen wij wat aan door deze producten te ‘redden’. In samenwerking met Jumbo in Nieuw-Vennep zetten wij voedselverspilling letterlijk op de kaart. Wij maken van deze ‘afdankertjes’ heerlijke soepen, smoothies en, sinds kort, vegetarische burgers die we verkopen in onze lunchroom.” Een smakelijke vorm van restverwerking, zoals de aanwezigen kunnen proeven. “Het is net als in grootmoeders’ tijd, niets zomaar weggooien, maar verwerken in een nieuw gerecht.”

Circulair wordt culinair
Pepijn Rijks, chefkok van Food Union haakt aan: “Er zijn verschillende reden aan te geven waarom vlees eten niet zo goed is voor het milieu. Denk alleen al aan de hoeveelheid landbouwgrond die nodig is om diervoeding op te verbouwen en hoeveel water daar wel niet voor nodig is. Als we meer plantaardig gaan eten, dan kunnen we de wereld prima voeden.” Als vleesloos alternatief presenteert Pepijn zijn karma shoarma en chickenwings zonder kip. Gemaakt van knolselderij uien bloemkool van lokale boeren uit de Haarlemmermeer.

SHARE Meets
SHARE Meets is een initiatief van founders Royal Schiphol Group, Rabobank, Dura Vermeer, SADC, Schenk Makelaars, Bouwland en gemeente Haarlemmermeer. Ieder kwartaal organiseert SHARE Meets een bijeenkomst op inspirerende pop-up locaties verspreid door de regio. Doel is om in een informele, interactieve setting concreet aan de slag te gaan en slimme innovaties te vertalen naar winstgevende businesscases.

0